artikler

I 1600-tallet blev Skanderborg flere gange hærget af fremmede tropper. Så galt gik det ikke i april 1808. Da kunne man se ellers se både franske og hollandske, men især spanske uniformer omkring Skanderborg sø. Hele infanteriregimentet Guadalajara var indkvarteret på egnen, men man så også dele af det spanske kavaleri.

Der har sikkert været delte meninger om de fremmede, men de har i hvert fald givet et afbræk i dagligdagen, også på Vestermølle. De mørkøjede spaniere har uden tvivl betaget en del af Skanderborgs unge piger. Sådan gik det i hvert fald andre steder i landet. Og børnene har sikkert syntes, at det var underligt, når de spanske soldater brugte den gamle Skanderup skole som slagtehus. Besøget fik dog ikke nær de konsekvenser for Skanderborg, som det fik nede i Kolding. Der kom spanierne ved et uheld til at brænde Koldinghus af. Og derfor kan slottet i dag ses som en ruin.

Når soldaterne overhovedet befandt sig ved Skanderborg, var det fordi, Danmark var blevet indblandet i Napoleonskrigene. Både Frankrig og England havde forlangt, at Danmark skulle vælge side. De engelske betingelser var imidlertid helt uantagelige, og det engelske bombardement af København gjorde udslaget. Danmark var i krig med England og allieret med Frankrig. Det var derfor kejser Napoleon, der havde sendt de spanske hjælpetropper. Senere forlød det, at Spanien havde forladt alliancen med Frankrig. Så gjorde de spanske soldater oprør og drog hjem igen!