artikler

I 1873 blev Anders Nielsen konfirmeret. Samtidigt forlod han folkeskolen. Først passede han køer hjemme på gården, og siden hjalp han til i landbruget hos Niels, hans ældre bror. Niels havde en lille gård i en hedeegn ved Sdr. Resen. Gården gjorde ikke megen stads af sig, og landbruget var besværligt. Alligevel blev det en god tid for Anders.

Som 16-årig tog han så et halvt år på højskole. Han valgte Emdrupborg, som var både en folkehøjskole og en landbrugsskole. Emdrupborg havde et drengehold om vinteren og et pigehold om sommeren. Opholdet skulle gøre eleverne til „ædle, sunde og oplyste“ mennesker med respekt for såvel åndens som håndens arbejde. De unge skulle udvikle „Sans for gavnlig Virksomhed og Afsky for Dagdriveri.“ Forstanderen, Jeppe Tang var selv et godt eksempel. Han var på samme tid folketingsmand for Venstre og også leder af Blaagaard Seminarium inde i København

Der var lagt op til syv timers daglig undervisning. Alle elever blev tilbudt de traditionelle højskolefag som historie, dansk, regning og skønskrivning. Desuden „jordbeskrivelse“, som handlede om natur og folkeliv. Drengene kunne yderligere vælge Danmarks statistik og geometrisk tegning, Samfundshusholdningslære, Forfatningslære, Kommunallovene og Landboforhold i almindelighed. Faget Landbrugslære og naturvidenskab behandlede den teoretiske side af agerdyrkningen og landbrugets dyrehold. Der kunne også suppleres med Landmåling og nivellering, redskabs- og maskinlære. De særlige pigefag var færre. De bestod af Håndarbejde og efter ønske Mælkeri og eventuelt Husgerning.